Islamic calendar

Thursday, 13 March 2014

Banjir



banjir setelah selesai kuliah.. Alhamdulillah

Saturday, 8 March 2014

Boh pike gilak. Enjoy jak..

Ika kinek di Surabaya. Seminggu dah masuk semester 4. Rindu gilak ngan rumah, ngan Bintulu, ngan kawan-kawan di Raudhah. Sampe rasa mok berhenti belajar. Sampe rasa benci dengan tempat yang namanya Surabaya tok. Entahlah tiba-tiba. Surabaya tok lah tempat mengajar erti kehidupan. Kepadatannya, kepanasannya, kebanjirannya, kesesakannya. Ya molah Ika rasa makin rindu ngan Bintulu, yang tenangnya, yang kurang orangnya, yang banyak kawan baik-baik, yang banyak anak buahnya.

But I told myself, orang, bukan family ko jak, tapi orang, kawan-kawan, makcik-makcik yang ko baruk kenal, kakak-kakak angkat ko, kazen-kazen ko dah berik ko macam-macam belajar di Surabaya tok. Mak bapak kakak-kakak ngan abang-abang kau dah berkorban mati-matian carik duit pake kirum untuk kau. Biar lah anak-anak sidak sikpat makan mewah-mewah asal adik bongsu nya tok sik lapar di Surabaya, boleh travel macam-macam tempat, daki gunung, main kat pante. Tapi kau rasa mok berhenti? Pffftt

Sabarlah duhai Ika. Kau lah harapan besar sidak. Kau lah yang diharap kelak ubah hidup family kau, carik kerja bagus-bagus. Mengajar orang yang sik pande. Membantu membangun kan masyarakat. Jadi usu yang boleh membimbing anak-anak buah kau. Jadi kawan yang boleh membantu sidak. Jadi anak yang buat orang tua rasa aman sampai lah akhir hayat sidak. Mak dah berik izin ko belajar jauh. Apa gik kau maok? Mun mak bapak dah redha, Allah pun redha. Belajar rajin-rajin sia. Boh banyak buang masa dengan hiburan. Kurangkan masa dengan benda yang sik memberi pahala buat diri kau, sebab kau terlalu berharga untuk ummah. Kau ngan kawan-kawan kau sangat diperlukan oleh semua orang. Ingat dirik ko sapa. Kau bukan sapa-sapa mun sik Allah yang berik kau macam-macam kelebihan. Allah sayang ngan kau, ko tauk sik? Very well then, good luck to myself :) two and a half year left!

Loba lok beli buku banyak-banyak pake embak ke Surabaya. Susah mok carik buku English sitok. Beli pake melupak rasa sedih hehe